Dood hout

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 06:50

Dood hout is niet dood. Het is een explosie van leven. Dood hout speelt een belangrijke rol in de natuur als onderdeel van het natuurlijke kringloopproces. Wanneer bomen of andere planten sterven dient het als een belangrijke habitat voor verschillende soorten dieren en planten. 

Voor sommige dieren, zoals vleermuizen en verschillende soorten vogels, is dood hout een belangrijke plek om te nestelen en te overwinteren. Voor andere dieren, zoals houtkevers en schimmels, is dood hout een belangrijke bron van voedsel. Dood hout kan ook dienen als beschutting voor kleine dieren en kan helpen bij het reguleren van het waterpeil in een gebied.

 

Er leven verschillende soorten insecten in Nederland die dood hout als habitat gebruiken. Hieronder volgt een lijst met enkele voorbeelden:

  • Houtkevers: Houtkevers zijn kleine, donkergekleurde kevers die dood hout eten en daarin ook hun eieren leggen. Er zijn meer dan 1500 soorten houtkevers in Nederland, waarvan sommige specifiek voorkomen op dood hout, terwijl andere ook op levende bomen voorkomen.

  • Houtwormen: Houtwormen zijn kleine, wrattige larven van kevers die zich voeden met dood hout. Ze zijn vaak te zien als kleine gaatjes in het hout.

  • Rupsen: Verschillende soorten rupsen, zoals de pijnboomrups en de eikenprocessierups, leven in dood hout. Ze boren zich vaak in dood hout om te overwinteren en verpoppen zich daar later tot vlinders of motten.

  • Springstaarten: Springstaarten zijn kleine, gesegmenteerde dieren die vaak in dood hout voorkomen. Ze eten schimmels en bacteriën die op het hout groeien en helpen zo bij het afbreken van het hout.

  • Boktorren: Boktorren zijn kleine, bruine insecten die zich voeden met dood hout. Ze boren gaatjes in het hout om daarin hun eieren te leggen. De larven van boktorren eten vervolgens het hout op, wat kan leiden tot grote schade aan houten gebouwen en andere constructies.


Sloots Ecologie is een landelijk opererend adviesburo gericht op het uitvoeren van ecologische natuurtoetsen. Voor een scherp tarief kan er een Quickscan flora en fauna of aanvullend natuuronderzoek worden uitgevoerd in het kader van de Wet natuurbescherming.  Neem vrijblijvend contact op via info@slootsecologie.nl of  06 510 99 800.